Kola sa neživí výhradne len eukalyptom, pochutí si napríklad aj na akácii. Z eukalyptov preferuje len tridsať druhov, z celkového počtu šesto. Je to skutočný spachtoš, pretože touto obľúbenou činnosťou strávi až dvadsať hodín denne. Touto číslicou môže hravo konkurovať aj mačkám. Tento sympatický medvedík je uspôsobený tak, že sa príliš nehýbe. Fotografi väčšinou nájdu koalu ako odpočíva, prípadne konzumuje už spomínaný eukalyptus. Často strávi celý jeden deň na jednom strome.

Toto zvieratko je súčasťou austrálskej prírody už tisícky rokov, napriek tomu prvú zmienku o nej nájdeme až v roku 1798, kedy Európania začali osídľovať Austráliu. Dalo by sa povedať, že je súčasťou národnej identity Austrálie, vzhľadom na to, že množstvo mýtov a legiend domorodcov je spojených s koalou.

Koalu vedci považovali za medvedíka, neskôr bolo zistené, že je súčasťou špeciálnej skupiny zvierat, ktoré väčšinou nájdeme v Austrálii a Novej Guiney, známych ako vačkovce.

Koalu, ako poznáme teraz, je veľmi špecifický bylinožravec, ktorý sa adaptoval na eukalyptovú stravu a suché podnebie. Prevažnú časť vody získava z listov, ktoré konzumuje.

Ako začali Európania osídľovať Austráliu neboli ani zďaleka ku koalám takí milí ako domorodci. Tento fakt zapríčinil, že v roku 1924 medvedíky v Južnej Austrálii vyhynuli. Bola zdrojom kožušiny a do roku 1930 sa ich vystrieľali milióny. Vzhľadom na koalinu pasivitu a nízku pohyblivosť bola dobrým terčom na nácvik lovu. Táto smutná bilancia viedla k tomu, že toto milé zvieratko začalo byť chráneným druhom. Avšak, ich hlavný zdroj potravy – eukalyptus – chránený nie je. Čo vedie k tomu, že početnosť koál klesá.

Zdroj: http://interesting-facts.com/koala-facts/#if3

www.koala.net obrázok