Túto zarmúcujúcu fotografiu vyvesil fotograf  Kerstin Langenberger na sociálnu sieť facebook. Následne sa vyjadruje, že aj keď miestni vedci tvrdia, že je miestna medvedia populácia stabilná, pravidelne vidia chudé a hladujúce samičky. 

 

 

“Miestny ľadovec sa rok čo rok zmenšuje o stovky metrov. Ľad sa stráca rekordnou rýchlosťou. Áno, videl som medvede, ktoré boli v úplne bezchybnej kondícii, ale videl som aj medvede, ktoré boli buď na pokraji smrti, či jasne trpeli hladom. Medvede hliadkujú okolo pobreží a hľadajú jedlo. Jedia vtáčie vajcia, morské riasy, či sa snažia loviť miestnej jelene. Pokiaľ tu vidím vcelku vypaseného medveďa, jedná sa väčšinou o samca, ktorý celý rok žije na ľade.Na druhú stranu samice, ktoré na ľadovej pokrývke nemôžu prežiť, sú väčšinou chudé či priamo podvyživené. Vďaka tomu, že ľadová pokrývka každoročne ustupuje sa často nedokážu uživiť. “ (Langenberger)

 

Fotografia Kerstina Langenbergera

 

Ľadové medvede sú v súčasnosti považované za ohrozené druhy. Ich populácia sa mala v posledných rokoch znížiť až o 30%. Hlavným dôvodom môže byť strata prirodzeného prostredia vďaka topeniu ľadovcov.

Týchto medveďov nečaká dobrá budúcnosť. IUCN konštatuje, že: “Klimatická zmena má neblahé účinky na životné prostredie polárnych medveďov. Podľa našich predpovedí môžeme počas ďalších 50-100 rokov očakávať drastické zníženie objemu ľadovej pokrývky.”

 

 

Zdroj: iflscience