Aktuálnu polohu nastavíte kliknutím do mapy nižšie, alebo vyhľadaním mesta/obce tu:

Prihlásenie sa

alebo

ste zabudli heslo?

DETAIL AKCIE - PENTCHO. PRÍBEH PARNÍKA / PENTCHO. EGY GŐZHAJTÓ TÖRTÉNETE

Utorok - 28.11.2017
Obrazok ( plagat ) udalosti

Pentcho. Príbeh parníka / Pentcho. Egy gőzhajtó története

Začiatok: 28.11.2017 18:00
Koniec: 28.11.2017 19:30

Popis


Organizátor: Pozsonyi Kifli Polgári Társulás - Občianske združenie Bratislavské rožky

Hosť: Jaro Rihák

Cyklus: Prechádzky starým Prešporkom

Jazyk prednášky: slovenský

Miesto: Prednášková sála Univerzitnej knižnice, Ventúrska 11

Vstupné: 2,- €, pre členov OZ Bratislavské rožky bezplatné

18. mája 1940 vyplával z bratislavského Zimného prístavu riečny parník PENTCHO. Na preplnenom transportnom parníčku bolo neskôr až päťsto Židov z viacerých stredoeurópskych štátov, predovšetkým však zo Slovenska. Plavili sa po Dunaji, ktorý bol vtedy jedinou možnou cestu do cieľa, britskej Palestíny. Transport organizovalo sionistické mládežnícke hnutie Betar.

Väčšina cestujúcich verila, že na nultom dunajskom kilometri v prístave Sulina ich bude čakať skutočná námorná loď. Lenže pravda bola drsnejšia. Žiadna iná loď pre nich už neexistovala, iba malý hrdzavý riečny parník. Vo chvíli keď parník vyplával na Dunaj, bolo už Poľsko porazené a wehrmacht začal blitzkrieg na Brusel a Paríž.

Rôznorodý transport sprevádzala rôznorodá posádka: ruský kapitán, lodníci z Bulharska, Rumunska, Cigán aj Turek. Absurdný príbeh plný hrdinstva a odvahy, veľmocenských intríg, udavačstva ale aj ľudskej solidarity a veľkosti. Ešte nikdy sa neplavil po moriach taký malý riečny parníček s takými zvláštnymi pasažiermi a v takých dramatických okolnostiach. Plavba mala trvať tri - štyri týždne, v skutočnosti trvala skoro štyri roky. Do cieľa síce väčšina prišla ale úplne inak ako plánovali mladí Betari.

Je to príbeh slovenskej hanby ale aj pýchy, že neuveriteľný príbeh plavby za krásnym snom sa začal práve v Bratislave.

PENTCHO, príbeh parníka vyšiel aj knižne /MARENČIN PT a SANDBERG Film/ a bol napísaný podľa rozprávania účastníkov plavby. Práve na parníku Pentcho dostal definitívnu podobu obranný štýl Krav maga, dnes známy po celom svete, ktorého autorom bol bratislavský športovec Imi Lichtenfeld, jedna zo zaujímavých postáv príbehu.

Príbeh, ešte v podobe filmového scenára Na drugu stronu, dostal hlavnú cenu v českej scenáristickej súťaži RWE & Studio Barrandov a kniha bola vo finále Anasolf litera 2016.

Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2017. (Program interetnického a interkultúrneho dialógu a porozumenia medzi národnostnou väčšinou a národnostnými menšinami a etnickými skupinami.)

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////,

Vendég: Jaro Rihák

Eseménysorozat: Séta a régi Pozsonyban

Az előadás nyelve: szlovák

Belépő: 2,- €, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tagjainak ingyenes

1940. május 18-án a pozsonyi Téli kikötőből kifutott a PENTCHO folyami gőzös. A kis teherhajón mintegy ötszáz zsidó szorongott, akik Közép-Európa országaiból, de elsősorban Szlovákiából menekültek. A Duna volt az egyetlen útvonal, amelyen még eljuthattak a brit Palesztinába. Az utat a Béjtár (Betar) nevű cionista ifjúsági szövetség szervezte.

Az utasok többsége abban bízott, hogy a Duna nulladik kilométerénél, Sulina kikötőjében igazi tengerjáró hajó várja őket. A valóság azonban kegyetlenebb volt. Az apró, rozsdásodó folyami gőzösre voltak utalva. A PENTCHO indulásakor Lengyelország már elesett, és a Wehrmacht már megindította villámháborúját Brüsszel és Párizs ellen.

A hajónak nemcsak az utasai, hanem a legénysége is meglehetősen vegyes összetételű volt: az orosz kapitány alatt bulgáriai és romániai matrózok, valamint egy cigány és egy török hajós szolgált. Az abszurd történet tele van hősiességgel és bátorsággal, nagyhatalmi intrikákkal, besúgással, de emberi szolidaritással és nagyszerűséggel is. Sosem járt a tengeren ilyen kis folyami gőzös ilyen különös utasokkal, ilyen drámai körülmények között. A három-négy hetesre tervezett út végül csaknem négy évig tartott. Csaknem mindannyian célba értek ugyan, de egészen más úton-módon, mint ahogy a fiatal béjtárosok tervezték.

Ez a történet Szlovákia szégyene, de egyben büszkesége is, mivel a hihetetlen utazás a megálmodott cél felé éppen Pozsonyban kezdődött.

A kis gőzös és utasai története a résztvevők elbeszélései alapján Pentcho. Príbeh parníka (Marenčin PT, ill. Sandberg Film) címen könyv formájában is megjelent. Éppen a hajó fedélzetén nyert végső formát a ma már világszerte ismert krav maga önvédelmi rendszer, melynek megalkotója egy pozsonyi sportoló, Lichtenfeld Imre, a történet egyik érdekes alakja volt.

A kötet alapján készült, Na drugu stronu című filmforgatókönyv fődíjas lett a cseh RWE & Studio Barrandov forgatókönyvversenyen, a könyv pedig bekerült az Anasolf Litera 2016 irodalmi verseny döntőjébe.

A rendezvény a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának anyagi támogatásával valósul meg, a Kisebbségi Kultúrák 2017 Program keretén belül. A többségi nemzet és a nemzeti kisebbségek, illetve etnikai csoportok közötti interetnikus és interkulturális párbeszéd és megértés programja.

Stretnutia / Čítanie

Univerzitná knižnica v Bratislave, Klariská 5, Bratislava - Rača

ZOBRAZIŤ KLUB

organizátor nie je uvedený

Ste organizátorom, alebo poznáte organizátora?

Prehľad zúčastnených

zatiaľ nikto

Prehľad fotografov

zatiaľ nikto

Fotografie

fotogalérie

DISKUSIA

zatiaľ prázdna